Dalgıç Pompa Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Dalgıç Pompa Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Pompa susuz kaldığı zaman hasar görür. Hasar görmemesi için işletmeye alınacağı zaman kuru çalışmaya karşı koruma sisteminin çalışıyor olması önemlidir. Elektrik kontrol panosundan seviye elektrotu hassaslık ayarları yapılmalıdır. Dalgıç motorunun şalt sayısı kesinlikle sınırlandırılmalıdır.


Eğer kuru çalışmaya karşı koruma bir iki elektrot ile sağlanıyorsa su seviyesi normal olduktan sonra motor minimum beş dakika sonra çalıştırılmalıdır. Dalgıç pompalarının kullanıldığı hidrofor uygulamalarında, basınç şalterinin alt ve üst basınç ayarlarının şalt sayısını gerekli seviyede tutacak şekilde yapılması oluşabilecek hasarların önüne geçecektir. Ayrıca kapalı genleşme deposunun uygun hacimde olduğu kontrol edilmelidir.


Şebekeden kaynaklanabilecek yüksek ve düşük voltaj, voltaj dengesizliği gibi sorunlarda pompanın zarar görmemesi için elektrik panolarının koruma sağlayabilecek düzeyde olması gerekmektedir. Panodaki aşırı akım koruma sistemi, monofaze ve ya direkt kalkışlı sistemlerde pompanın etiketinde belirtilmiş olan değerden daha yüksek bir değere ayarlanmış olmalıdır. Etiketteki nomimal akımın %90ı uygundur. Yıldız üçgen kalkışlı sistemlerde ise motor termik koruması etiketteki nominal akımın %57sinden daha yüksek değerde olmamalıdır. Emniyetli değer, akımın yarısıdır. Bu nedenle akımın yarısına ayarlanmalıdır.


Çok kademeli pompalar, yatay olarak tank ve ya havuz içerisine monte edileceği zaman pompa ve motor birkaç ayrı noktadan desteklenmelidir. Bunun yapılmadığı durumlarda cihaz zarar görebilir.


Dalgıç pompalar en fazla 30 C’a göre tasarlanmıştır. Eğer sıcaklığın daha yüksek olduğu özel bir durum varsa kullanılacak olan pompa ve motorun da özel üretim olması gerekmektedir. Dalgıç pompanın soğutulabilmesi için motor çevresindeki su akışı yeterli olmalıdır. Geniş hacmi olan alanlarda kullanılacak olan pompalar soğutma gömleği ile birlikte kullanılmalıdır.


Pompa kuyuya monte edilmeden önce pompanın kullanım amacına ve kuyuya uygun olduğundan emin olunmalıdır. Kuyunun debisi kontrol edildikten sonra monte edilecek pompanın da debisi ve basma yüksekliğinin kullanım alanına uygunluğu kontrol edilmelidir. Motorun altı kuyunun dibinden en az 2 metre yukarıda olmalıdır ve pompa kuyunun dibine kadar indirilmemelidir. Kuyunun kum temizliği önceden yapılmış olmalıdır. Suyun içerisindeki kum ve partikül miktarı kesinlikle pompanın çalışmasını engelleyecek sınırı aşmamalıdır. Suyun içerisinde hava ve ya gaz bulunmamalıdır, su temiz olmalıdır.


Etiketler : dalgıç pompa