Santrifüj Pompanın Enerji Tüketiminden Tasarruf Etme

Santrifüj Pompanın Enerji Tüketiminden Tasarruf Etme

Enerji, sınırsız bir kaynak değildir ve insanlar enerji kaynaklarını sürekli tüketmektedir. Enerji tüketimi konusunda bilinçli olmak ve gereksiz enerji tüketiminden kaçınmak gerekmektedir. Mevcut enerji kaynakları, temiz ve ekonomik kullanılmalı, enerji tüketen makinelerin ise verimliliği yüksek olmalı, cihazlar tasarruflu olmalıdır.


Binalarda ve endüstriyel uygulamalarda tüketilen elektrik enerjisinin çoğunluğu pompa ve fan uygulamalarından kaynaklanır. Bunun dışında pompalar tarım ve su temini gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Sanayide kullanılan enerjinin beşte birini pompalar tüketmektedir. Pompa sistemlerindeki hatalar, yanlış pompa seçimi ve yanlış pompaj sistemi tasarımları gereksiz enerji tüketimine sebep olmaktadır. Sistemlerde düzeltmeler yapılması yüksek miktarda enerji tasarrufu sağlamaktadır.


Santrifüj pompalarda enerji tasarrufu için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Pompalarda H ve Q hesabı yapılırken emniyet payları yüksek tutulmalıdır. Bu, pompanın çalışabileceği en yüksek verimde çalışmasını sağlar. İmalatçıların, en yüksek verimli pompalar seçmeleri engellenmemelidir. Sığdırma sınırı değişken olan sistemlerde pompa sayısı mümkün olduğu kadar arttırılarak paralel çalışma ile enerji tasarrufu sağlanabilir.


Pompa boyutu nasıl olursa olsun satın alınacağı zaman pompa verimine mutlaka dikkat edilmelidir. Büyük pompalar düşük kapasitede çalıştırılmamalıdır. Pompalar geniş bir aralıkta çalışacaksa maksimum verimli bölge geniş aralıkta olmalıdır.