Santrifüj Pompa Nedir? Kurulumda Nelere Dikkat Edilmelidir?

Santrifüj Pompa Nedir? Kurulumda Nelere Dikkat Edilmelidir?

Santrifüj pompalarda sıvı çarkın merkezine akar. Santrifüj kuvvetler sayesinde çarkların çevresinde dolaşır. Bu prensiple çalışan santrifüj pompalar basittir ve hesaplıdır. Yüksek hızlı olduğu için pompayı asenkron motora bağlayabilirsiniz.


Santrifüj pompaların sağladığı sürekli sıvı akışı pompa zarar görmeden azaltılabilir. Pompa girişinden dönen çarkın merkezine gönderilen sıvı sürüklenir. Yüksek verim sağlayan bu pompalar temiz sıvının taşınmasında kullanılmaya uygundur. Atık sular için olan pompalar, atık maddelerin çarkta birikmemesi için özel olarak tasarlanmış çarklara sahiptir.


Santrifüj pompalarda çark, sabit eksende açısal hızla dönen ana bölümdür. Bu merkezkaç çark merkezcil kanatların birbirine paralel iki disk arasına koyulmasıyla elde edilir. Disklerden bir tanesi eksen çevresinde kalınlaştırılıp bir mile bağlanır. Çark içindeki sıvı, çarkla birlikte sönme ekseni etrafında dönerken bir yandan da çarka göre hareket ederek çarktan çıkar. Akışkan ile dolmuş bir çark ekseni etrafında dönmeye başladığında merkezkaç kuvvetlerin etkisinde kaldığı için yüzeyden dışarı çıkmaya başlar.


Santrifüj pompaların kurulumda ve kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Pompanın elektrik bağlantısı mutlaka bir elektrik teknisyeni veya elektrikçi tarafından yapılmalıdır. Toprak hattı bağlanması önemlidir. 30 mA akımı olan bir devre kırıcı güvenlik düğmesi ile çalıştırılmalıdır. Pompa çalışırken pompaya veya suya dokunulmamalıdır. Ayrıca pompa kesinlikle su olmadan çalıştırılmamalıdır.


Pompa çalıştırılırken su hortumunun 90 derece kırılmaması gerekmektedir. Seçilen hortum su çıkışına uygun olmalıdır. Pompa temiz su için kullanılmalıdır. Kesinlikle asit, petrol, yağ gibi maddelerde, kumlu veya çamurlu sularda kullanılmamalıdır. Pompa düşük voltajda çalıştırılmamalıdır. Kış mevsiminde pompa buz tuttuğunda ya da 30 dereceyi geçen sıcaklıkta olduğunda pompanın kullanılmaması gerekir. Pompanın çıkış ağzının çatlamamasına ve emişten hava almamasına dikkat edilmelidir.


Etiketler :