Islak Rotorlu Pompalar ve Kuru Rotorlu Pompalar

Islak Rotorlu Pompalar ve Kuru Rotorlu Pompalar

Islak rotorlu pompalarda, basınçlandırılan akışkan rotor milinin oturduğu karbon yatakları ıslatmasına izin verilir. Akışkan, rotor gömleği içinden rotor etrafını dolaşarak mili ıslatır, yağlar. Bu sayede motorun yatak ve sargı grubunda oluşan ısınma problemlerinin önüne geçilmiş olunur. Islak rotorlu motorlar bu nedenle sessiz çalışırlar çünkü üzerlerinde soğutma fanı ve soğutma kanatçıkları yoktur. Ayrıca servis ve bakım maliyeti fazla olan, pompada sızdırmayı önleyen, gövde içindeki önemli bir parça olan salmastra, ıslak rotorlu pompalarda yoktur.


Islak rotorlu pompalar birçok açıdan avantajlı olmasının yanında bazı dezavantajları da vardır. Kuru rotorlu pompalara göre düşük verimde çalışırlar, belirli bir kapasitenin üzerinde üretilemezler. Bu nedenle kullanım alanı ısıtma ve soğutma dolaşımında kullanılırlar. Bunun nedeni de dolaşım sistemlerinin kapalı çevrimler olmasıdır. Isıtma ve soğutma dolaşımlarında genellikle yüksek basınç değerli pompalar kullanılmaz. Bu durumda ıslak rotorlu pompalar yeterli olmadığında bazen kuru rotorlu pompalar da kullanılır.


Kuru rotorlu sirkülasyon pompalar, yüksek debiye ihtiyaç duyulan binalarda kullanılır. Pompa çarkı ve motor arasında bağlantı yapılmıştır. Bu pompaların,  mekanik ve yumuşak olan bir salmastra ile sızdırmazlığı sağlanmıştır. Salmastra maliyetli ve önemli bir parça olduğu için pompalar kesinlikle emiş hattında akışkan olmadan, kuru, susuz çalıştırılmamalıdır.